România a primit miercuri dimineață încă 150.000 de doze de vaccin anti-COVID, din cota pe care o are repartizată, pentru ianuarie 2021, prin mecanismul comun al UE.
Dintre aceste doze, 40.000 au fost aduse la București cu o aeronavă care a aterizat miercuri dimineață pe Aeroportul Henri Coandă și vor ajunge la Institutul Cantacuzino, informează digi24.ro.
Restul dozelor vor ajunge în Timișoara și Cluj.
Aceasta reprezintă a treia tranșă de vaccin anti-COVID-19 care ajunge în țara noastră.
Prima a fost simbolică, de 10.000 de doze, iar a doua a fost de 140.500.
Până la sfârșitul lunii ianuarie, România trebuie să primească 600.000 de doze de vaccin.
La mijlocul lunii ianuarie ar urma să fie demarată și a doua etapă de vaccinare în România.
Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populația generală, este estimată să înceapă în luna aprilie, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, care coordonează campania națională de vaccinare anti-COVID.
În a doua etapă ar urma să fie vaccinați circa 5,5 milioane de români.
Un consilier local din Cluj-Napoca dorește să implice personalitățile locale în campania de vaccinare anti-COVID. Acesta este susținut inclusiv de primarul Emil Boc.
„Eu cred că această pandemie poate fi învinsă prin știință și cu ajutorul conștiinței. De fapt, așa spunea și fondatorul școlii medicale clujene, Iuliu Hațeganu, că medicina este știință și conștiință. Și aici avem nevoie de știință, și anume de vaccin, dar avem nevoie și de conștiință. Or, conștiința înseamnă în acest caz încredere.
Cum putem cultiva încrederea? Adresându-ne acelora care pot să inspire încredere la nivelul comunităților locale. Ce vrem să facem noi: să completăm campania națională de susținere a vaccinării cu o campanie locală, dar care nu se rezumă doar la vedete, la actori, la rectori, la aleși locali. Trebuie să ne adresăm oamenilor din microuniversul lor, adică în cine are încredere omul de la bloc? Are încredere în președintele asociației de bloc, de exemplu, pentru că l-a ales să-i gospodărească banii. Are încredere, poate, în șoferul cu care merge dimineața în transportul în comun. Are încredere în profesorul care are grijă de copilul lui la școală sau e diriginte. Adică vrem să coborâm acest nivel de discuție la firul ierbii, pentru a cultiva și mai mult încrederea în vaccin și, repet, dincolo de campania generală, care se focalizează pe persoane publice, nu este suficient, după părerea noastră, ci trebuie să coborâm în microuniversul unde cetățeanul trăiește cu adevărat și să găsim acele persoane în care el are încredere la acel nivel”, a explicat Emil Boc.